NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

0
574
class 7 english honeycomb chapter 1 three questions
class 7 english honeycomb chapter 1 three questions

NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions, A king had three questions that he wanted to be answered. He wanted to be a good ruler to his people and decided to get help from them. The summary of the chapter is given below along with an explanation of questions and answers. Further, the theme of the story as shown by the author, Leo Tolstoy is that the future is unknown so we must act now with kindness which is the lesson we learn from the story.

NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

Summary-NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions, There was once a king who thought that for him to be successful, three questions had to be answered. They were:

  1. What is the right time to begin something?
  2. Who should he listen to?
  3. What is the most important thing for him to do?

The answers by the wise men

The king sent his messengers to find people who could answer these questions. Many wise men tried to do so but their answers were not satisfactory. Further, some of them felt that the king must follow a timetable and others thought that there is no way to find out in advance the right time to do something.

When it came to who the king should listen to, some of them said that he should listen to his councilors, some said the priest, some said the doctor, some said magicians, and some said, soldiers. When it came to the last question, some of them said that science is very important, some said fighting wars, and others said religion. This left the king in a very confused state and did not reward anyone.

Read more: NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Poem 2 The Rebel

The king seeks help from the hermit to answer the three questions

The king then thought of seeking advice from a wise hermit who lived in the jungle. He knew that the hermit only spoke to ordinary men so he dressed up as a peasant and left his horse and bodyguards behind. The hermit was digging the land in front of his hut. The king told him about the three questions. However, the hermit did not reply and continued digging.

The king offered to dig on his behalf and the hermit allowed him to do so.  In the evening, the king asked the hermit again but at that moment someone came running towards the hut with blood flowing from his stomach and fainted before them. They found that he had a deep wound and the king dressed it until the bleeding ceased. They then gave him some water and made him lie on a bed inside the hut.

The man then apologized to the king to which the king said that he does not even know the man. The man then said that he had actually come to kill the king as he had killed his brother and seized his property. However, the king’s bodyguard had seen him and wounded him. He vowed to serve the king for the rest of his life as he had saved him.

Then the king forgave him and offered to send his doctors and servants to take care of him.

The answers to the three questions

The next day, the king went to the hermit for the last time and saw him sowing seeds in the beds that he dug the day before. The king asked him once again and the hermit said that the king has already found the answers. The hermit said that if the king had not pitied him, he would not have dug all evening and the mad would have killed him. Therefore, the most important time was when he was digging the beds.

The most important person was the hermit as he had important business to do with him. Further, when the man came bleeding, the most important time was used to save his life which made him the most important person and what the king did for him was the most important business.

Moral of the story-NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

The hermit concluded that the most important time is “Now” for we do not know what the future holds for us. We must act now. Further, we must always be kind and considerate towards others as that was the reason we were sent to this world which is the lesson we learn from this story.

Conclusion-NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

Therefore, NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions teaches us that there is no better time than the present to act with kindness and compassion towards others. The most important person will be the one we are within a particular moment and we must be kind to them as that is the reason we are on this earth. The summary and the explanation given above along with theNCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions will help you understand the theme of the story and the lesson that the author is trying to put forth.

Comprehension Check-NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

Find NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions below:

  1. Why did the king want to know the answers to the three questions?

Answer: He wished to be successful and become a great ruler which could be done if he knew the answers to these questions

2. Why were messengers sent out?

A. To fetch wise men

B. To find answers to the questions

C. To look for the wise hermit

D. To announce a reward for those who could answer the questions

Answer: B

Comprehension Check-NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

Find NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions below:

  1. Many wise men answered the king’s questions, ________________.

Answer: but their answers varied and the king was not satisfied

2. Someone suggested that there should be a council of wise men ______________.

Answer: to advise him on these important matters.

3. Someone suggested that the king should have a timetable ­______________.

Answer: to help him act at the right time.

4. The king requested the hermit ____________.

Answer: to answer the three questions.

5. The king washed and dressed the bearded man’s wound, ______________.

Answer: until the bleeding stopped.

Working with the text-NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions

Find NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions below:

  1. Why was the king advised to go to magicians?

Answer: this is because magicians can look into the future which will help the king decide the right time to do something.

2. In answer to the second questions, whose advice did the people say would be important to the king?

Answer: Some wise men thought that the king should listen to his councilors, some said priests, some said doctor, some said soldiers, and some said, magicians.

3. What suggestions were made in answer to the third question?

Answer: the king was advised that science was the most important thing, some said fighting, and others said religious matters.

4. Did the wise men win the reward?

Answer: No, none of them won the rewards because they came up with different answers that did not satisfy the king.

5. How did the king and the hermit help the wounded man?

Answer: the king cleaned the wound and continued to dress it till the bleeding stopped. They also gave him water to drink and made him rest inside the hut.

6. Who was the bearded man? Why did he ask for the king’s forgiveness?

Answer: the bearded man was an enemy of the king who came to kill him and takes revenge as the king had killed his brother and seized his property. Further, he asked for forgiveness as he had come to kill the king who had in turn saved his save life.

7. What did the king do to show his forgiveness?

Answer: the king offered to send his doctor and servants to take care of the man and promised to return the property as well.

8. What were the given by the hermit answers to the three questions? Write each answer separately. Which answer do you like the most and why?

Answer: the hermits answers to the three questions were:

a. The right time to do something is ‘now’ as the future is unknown.

b. The most important person is the one you are with at a particular moment.

c. The most important thing to do is good as that was the reason we are here on earth.

Working with language

Find NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions below:

  1. Match the following
WoundedGot up from sleep
AwokeGive back
ForgiveSmall patches of ground for plants
FaithfulSeverely injured
PityPardon
Bedsloyal
ReturnFeel sorry for

Answer:

WoundedSeverely injured
AwokeGet up from sleep
ForgivePardon
FaithfulLoyal
PityFeel sorry for
BedsSmall patches of ground for plants
ReturnGive back
  • 2. Match of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets:
  • The ______ said that only fresh evidence would make him change his _______ (judge).

Answer: judge; judgement

  • I didn’t notice any serious ________ of opinion among the debaters, although they _______ from one another over small points. (differ)

Answer: Difference; differed

  • It’s a fairly simple question to _______, but will you accept my ________ as final? (answer)

Answer: answer; answer

  • It isn’t _______ that ________ should always be the mother of invention. (necessary)

Answer: necessary; necessity.

  • Hermits are ________ men. How they acquire their ________ no one can tell. (wise)

Answer: wise; wisdom

  • The committee has _________ to make Jagdish captain of the team. The _________ is likely to please everyone. (decide)

Answer: decided; decision

  • Asking for ________ is as noble as willingness to ________. (forgive)

Answer: forgiveness; forgive

Speaking and writing

Find NCERT Solutions For Class 7 English Honeycomb Chapter 1 Three Questions below:

  1. Imagine you are the king. Narrate the incident of your meeting the hermit. Begin like this: The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit…

Answer: The wise men answered my questions, but I was not satisfied with their answers. One day I decided to go and meet the hermit who was wise. I saw him digging the ground outside the hut and I asked him the three questions. He did not respond but continued digging so I offered to help him. I kept digging and I asked him the three questions once more but at that moment a wounded man came running towards us.

2. Imagine you are the hermit. Write briefly about the incident of your meeting the king. Begin like this: One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king…

Answer: One day I was digging in my garden. A man in ordinary clothes came to see me. I knew it was the king but I gave him no special attention. He told me three questions that he wanted answers to but I did not answer them immediately as I knew he would figure it out on his own. Further, he offered to dig the ground for me and I accepted. After some time, he asked me the three questions again but at that moment, we saw a wounded man come running towards us.