Poets and Pancakes Summary Class 12 English

0
456
Poets and pancakes summary class 12 english
Poets and pancakes summary class 12 english

Poets and Pancakes Summary Class 12 English along with questions and answers – The theme of the story is the evolution of the film industry. The lesson begins with Asokamitran telling us about Gemini studios. We learn about the very popular make-up brand whose name was ‘Pancakes’. The Gemini studios use this brand excessively and orders truckloads of their products. After that, he goes on to tell the readers about the troubles the actors and actresses face.The summary of poets and pancakes with NCERT Solutions For Class 12 for revision and better performance in tests and exams. Study Equation also provides Notes and Lesson Plan.Our Study Rankers specially made them for better understanding. Students may read the NCERT poets and pancakes summary pdf and poets and pancakes ncert solutions to practice concepts with NCERT Solutions and Extra Questions and Answers.

Poets and Pancakes Summary Class 12 English
poets and pancakes summary

Glaring lights in the make-up room

We learn about the many lights glaring in their faces when they are getting ready in the make-up room. Moreover, he also mentions how the make-up department uses loads of makeup to make them look ugly. He also tells us about the office boy in the make-up department. He has a job to slap paint, during crowd-shooting, on the faces of players.

Also Read: Unseen Passage For Class 5

The work of the author

Further, we learn from summary of poets and pancakes that the author is a poet who joins the studio to become an actor, screenwriter, director or lyricist. He has a cubicle to work where he has to collect newspaper cuttings. The office boy always came in with his complaints to the author. The author thinks that Subbu is the one who troubles him. As Subbu is a Brahmin, the author thinks he has an upper hand.

Sabbu

We see that Subbu is a resourceful man with a loyalty that sets him apart. Subbu is the perfect one for films and film-making is impossible without him. Everyone loves Subbu for being friendly and hospitable. Along with many others, Subbu also does poetry. He works for the story department that also has a lawyer. But he was the exact opposite of a legal consultant in people’s opinion.

The lawyer

Moreover, he is a logical man with a neutral mindset in a group where there are only dreamers. After that, we learn how the Gemini Studios got the opportunity to host the Moral Rearmament Army (a group of international performers). While they did not have very complex plots or messages, their sets and costumes were almost perfect.

Stephen Spender

Further, another guest, Stephen Spender, makes a visit to Gemini Studios. However, turns out, he is not that famous and many people have not even heard of him. Moreover, owing to language barriers, many could not understand him. Thus, his visit remained a mystery until after many years the author saw Stephen’s name in a book and recognized him from his visit to the studio.

Conclusion – Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Summary Of Poets And Pancakes Class 12 English along with poets and pancakes summary pdf – To sum up, Poets and Pancakes, we learn about the film industry in detail and the inside functioning as well as when Independent India was in its infancy.Summary Of Poets And Pancakes helps the studes in understanding the theme of the poem and preparing for exams by Poets and pancakes ncert solutions For Class 12 for revision and better performance in tests and exams

Questions and answers – Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Page No 57: Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Question 1:

Notice these words and expressions in the text. Infer their meanings from the context.

Answer:

  • blew over – give a long, angry speech of criticism or accusation
  • was struck dumb – to render speechless, as by surprise or shock
  • catapulted into to shoot forth or launch
  • a coat of mail an armoured coat made of chain mail, interlinked rings, or overlapping metal plates
  • played into their hands to act or behave so as to give an advantage to (an opponent).
  • the favourite haunt a frequently visited place
  • heard a bell ringing stirring an often indistinct memory

Page No 59: Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Question 1:

What does the writer mean by ‘the fiery misery’ of those subjected to make-up’?

Answer:

The make-up room of Gemini Studios looked like a hair cutting salon. It had around half a dozen mirrors with incandescent lights at all angles around them. The artists would feel the heat emanating from these lights. Thus, the writer uses the term ‘fiery misery’ to denote the uncomfortable situation of those subjected to make-up.

Question 2:

What is the example of national integration that the author refers to?

Answer:

The make-up division of the Gemini Studios was an example of national integration. According to the author, this is so because people from different regions and religious groups worked together in the same department. The department was headed by a Bengali and then by a Maharashtrian. The other helpers included a Dharwar Kannadiga, an Andhra, a Madras Indian Christian, an Anglo-Burmese and the local Tamils.

Question 3:

What work did the ‘office boy’ do in the Gemini Studios? Why did he join the studio?

Answer:

The ‘office boy’ was responsible for the make-up of the people who formed part of crowd in the films. He used to mix his paint in a giant vessel and slapped the paint on the faces of the players.

He had joined the Gemini Studios years ago, aspiring to become an actor, or a scriptwriter, or a director, or a lyricist and was disappointed with the studio that failed to recognise his talent. So he called it a “department fit only for barbers and perverts”.

Question 4:

Why did the author appear to be doing nothing at the studios?

Answer:

The job of the author was to cut newspaper clippings and file them. For the other employees, all he seemed to be doing is tearing newspapers, which according to them did not qualify as work.

Page No 61: Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Question 1:

Why was the office boy frustrated? Who did he show his anger on?

Answer:

The office boy had joined the studio years ago in the hope of becoming an actor or a screenwriter, or a director, or a lyricist. The fact that he ended up becoming none of these left him frustrated. According to him, “great literary talent was being allowed to go waste in a department fit only for barbers and perverts”. He directed his anger at the author even though it was meant for Kothamangalam Subbu.

Question 2:

Who was Subbu’s principal?

Answer:

The Boss, who was also the founder of Gemini Studios, was Subbu’s principal.

Question 3:

Subbu is described as a many-sided genius. List four of his special abilities.

Answer:

Subbu was a multi-disciplinarian. He was could provide solutions to problems, could remain cheerful all the time and was an actor, a poet and a novelist.

Question 4:

Why was the legal adviser referred to as the opposite by others?

Answer:

A lawyer used to be a part of the story department at the Gemini studios. Though, a legal adviser was supposed to be involved in legal matters, his cagey yet stupid idea led to the end of an actress’s career. Due to this, he was referred to as the opposite of a legal advisor, by the people.

Question 5:

What made the lawyer stand out from the others at Gemini Studios?

Answer:

The lawyer wore pants and a tie and sometimes a coat whereas everyone else in the Story Department wore similar khadi dhoti with a slightly oversized and clumsily tailored white khadi shirt. Thus, the lawyer stood out from others at Gemini Studios as if he is a dispassionate man who did not take sides. Moreover, he was a logical man with no emotional attachment whatsoever.

Page No 64: Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Question 1:

Did the people at Gemini Studios have any particular political affiliations?

Answer:

The people at Gemini Studios did not have any particular political affiliations. The common political notions of the day managed to influence them but that was limited to wearing khadi and admiring the Gandhian philosophy.  They were averse to the term ‘Communism’ but had only an erroneous understanding of the concept.

Question 2:

Why was the Moral Re-Armament army welcomed at the studio?

Answer:

Frank Buchman’s Moral Re-Armament army was welcomed at the studio mainly because of their political association. The people at the Gemini Studios were averse to Communism, and hence, were ready to play host to the MRA.

Apart from that, the studio people hardly had any occupation and suffered from boredom. The MRA came as a welcome change to their monotonous days at the studio.

Question 3:

Name one example to show that Gemini Studios was influenced by the plays staged by MRA.

Answer:

Madras and Tamil drama community included scenes of ‘sunset and sunrise in the manner of Jotham Valley’ in almost all of their plays. This shows how the plays, staged by MRA, influenced Gemini Studios.

Question 4:

Who was The Boss of Gemini Studios?

Answer:

Mr. S.S. Vasan was The Boss of Gemini Studios.

Question 5:

What caused the lack of communication between the Englishman and the people at Gemini Studios?

Answer:

The accent of Stephen Spender, the Englishman, was the main cause of the lack of communication between him and the people at Gemini Studios. Apart from that, the people did not have any idea about what he was talking.

Question 6:

Why is the Englishman’s visit referred to as unexplained mystery?

Answer:

The Englishman’s visit to the Gemini Studios is referred to as an unexplained mystery because no one could decipher his identity, whether he was a poet or an editor. Besides, when he spoke no one at the studio understood what he intended to say as his accent was beyond their comprehension.

Page No 65: Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Question 1:

Who was the English visitor to the studio?

Answer:

The English visitor to the Gemini Studios was Stephen Spender. He was the editor of The Encounter, a British Periodical, and a famous English poet, essayist and novelist of the twentieth century.

Question 2:

How did the author discover who the English visitor to the studios was?

Answer:

Before investing money in participating in a short story contest organised by an English periodical The Encounter, the author did a research on the magazine. He went to the British Council Library where, while going through an issue of that periodical, he discovered that its editor was Stephen Spender, the poet that had once visited the studio.

Question 3:

What does The God that Failed refer to?

Answer:

The God That Failed was a compilation of six essays written by six eminent writers, namely, Andre Gide, Richard Wright, Ignazio Silone, Arthur Koestler, Louis Fischer and Stephen Spender. In each of the essays, the respective writers described “their journeys into Communism and their disillusioned return”.

Page No 66: Poets and Pancakes Summary Class 12 English

Question 1:

Discuss in small groups taking off from points in the text.

  1. Film-production today has come a long way from the early days of the Gemini Studios.
  2. Poetry and films.
  3. Humour and criticism

Answer:

1. Film production is more technical nowadays. While earlier only five per cent of the shooting was done outdoors, nowadays outdoor shooting is no more limited to such a negligible percentage. The cameras and other equipments are more advanced allowing for more varied and accurate presentation.

The quality of make-up has improved many folds from the days of the Gemini Studios where only pancake was used. The people involved in various departments are experts in their specialised work, be it the director, producer, scriptwriter, lyricist or the actors. The overall quality of the films is more striking and lively.

2. In India poetry and films are intricately linked. The people at Gemini Studios, all claimed to have the talents of a poet. The main reason behind it was their monotonous and leisurely life at the studios. However, these people were not knowledgeable or educated enough to be poets. Unlike poetry, films can be enjoyed by people with little resources who cannot afford to cultivate taste for poetry and literature.

3. The humorous instances in the story, make interesting and relevant comments on the behaviour of general people. A humorous story has more readers, a humorous film more viewers. This is because they provide entertainment and a respite from the tedious existence. Criticism by means of humour is more effective, hence writers and film-makers often use humorous elements in their works and make sarcastic comments and criticism.

Question 2:

Why was Kothamangalam Subbu considered No. 2 in Gemini Studios?

Answer:

Kothamangalam Subbu succeeded in securing the place closest to The Boss by means of flattery. He was not brilliant but a rather cheerful person and exceedingly loyal to The Boss. He offered solutions whenever The Boss was in a fix. Thus, the other employees considered him No.2 in Gemini Studios.

Question 3:

How does the author describe the incongruity of an English poet addressing the audience at Gemini Studios?

Answer:

The audience at the Gemini studios was not knowledgeable enough to understand the thrills and travails of an English poet, of which the visitor poet-editor talked about, in his speech. The studio made films for simple people whose limited resources did not provide them with an opportunity to develop a taste in English poetry. The audience failed to understand anything the poet said, all the more, because of the latter’s accent. The poet-editor, in turn, looked baffled realising the utter inappropriateness of his speech being directed to such an audience.

Question 4:

What do you understand about the author’s literary inclinations from the account?

Answer:

Though the author had a very tedious and unchallenging job at the studios, his interest in literature and writing is apparent in his willingness to participate in the short story contest organised by the British periodical, The Encounter. Moreover, the author appears to be a keen reader visiting libraries and buying books on wide-ranging topics whenever he could afford them. Besides, the narrative also establishes the fact that the author was one of the most knowledgeable persons in Gemini Studios. His idea about how prose writing was not meant for geniuses but for those with patience and perseverance, highlight his reflective and deep thoughts on literature and creative writing.

Also Read: Red Data Book

Q.1. Who was Subbu Poets and Pancakes?

A.) Vasan, Kothamangalam The No. 2 actor at the Gemini Studios was Subbu. He was a multifaceted individual with a distinct position within the squad. He was the Boss’ right-hand guy and had established himself as essential at the Studios.

Q.2. What made Subbu the most important person at the Gemini Studios?

A.) He excelled in flattery, and his boss, Mr. Vasan, appreciated him for his jovial demeanour and upbeat demeanour. He was also always willing to assist his boss when he became perplexed. He was the second-most significant figure in the studio because of these characteristics.

Q.3. What was the poet’s preconceived idea about communism?

A.) The poet believed that communists were ruthless and devoid of religion. They had no affection for their spouse, kids, or other family members. They were constantly prepared to use violence and torment innocent bystanders.

Q.4. What do the phrases “poet” and “pancakes” mean?

A.) For her performance, she received three Best Actress nominations. She is currently a working politician. Gemini Studios frequently utilised the make-up brand whose name is “Pancakes” from the title “Poets and Pancakes.”

Q.5. Why are Pancakes and Gemini Studios related?

A.) The makeup product’s brand name was Pancake. It was transported in truckloads to the Madras Gemini Studios. Actors and actresses from all over the world utilised this favourite brand.

Q.6. What was the idea behind applying makeup in the story poets and Pancakes?

A.) During the makeup application procedure, it was intended to seal off each pore on the face’s surface.