NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan

0
24
class 7 english poem the mystery of the talking fan
class 7 english poem the mystery of the talking fan

Summary of “NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan” has only one stanza of the poem by Maude Rubin who is the author. There is also an explanation regarding the personification used.

Read more: NCERT solutions for class 7 English Poem The Shed

NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan

Summary Of NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan

Summary of NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan. The mystery of the talking fan poem brilliantly captures the flow around us of the many common and mundane things that are a very important part of our life in today’s time. The poem addresses a ceiling fan’s motion. The poet describes the sound produced by the ceiling fan, though unknown and meaningless, compared to human chatter.

Once there was a talking fan —
Electrical his chatter.
I couldn’t quite hear what he said
And I hope it doesn’t matter
Because one day somebody oiled
His little whirling motor
And all the mystery was spoiled —
He ran as still as water.

Personification of the talking fan

The mystery of the talking fan poem begins with the fan’s personification, with human qualities such as the ability to speak and chat. The poet calls the humming of the machine an electric chatter. The poet is unable to grasp what exactly it means and someone oiled the motor before the poet could succeed in decoding the puzzle. Ever since, it has run so smoothly that no noise can be heard. The ‘talking fan’ had gone quiet.

Conclusion of NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan

From the poem “NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan, we learn that all the fan wanted was some attention when it was struggling to function. Once, it was oiled it ran smoothly and made no noise. Therefore, we must also listen to others when they speak as they may also be having many problems that they need help with.

Working with the Poem-NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan

Question 1. Fans don’t talk, but it is possible to imagine that they do. What is it, then, that sounds like the fan’s chatter?

Answer: The noise produced by the fan’s motor with less oil sounds like the fan’s chatter.

Question 2: Complete the following sentences.

(i) The chatter is electrical because ____________________.

(ii) It is mysterious because ____________________.

Answer: (i) The chatter is electrical because the noise is being produced by electrical motor of the fan.

(ii) It is mysterious because we cannot understand what the fan is speaking.

Question 3: What do you think the talking fan was demanding?

Answer: The talking fan was demanding some oil. It was seeking attention of the people at home to put oil into the motors. Once it got oiling, it became silent.

Question 4: How does an electric fan manage to throw so much air when it is switched on?

Answer: An electric fan manages to throw so much air when it is switched on as it has an electric motor which rotates and makes the three blades of the fan move round and round at a specified speed.

Question 5: Is there a ‘talking fan’ in your house? Create a dialogue between the fan and a mechanic.

Answer: Mechanic: Hello! I just realized that you are a talking fan. What seems to be the problem?

Fan: Yes, I do talk but people don’t listen.

Mechanic: Alright. What is the matter?

Fan: I need some oiling. My motor is struggling to rotate.

Mechanic: Oh that’s too bad. It is a good thing you came here.

Fan: Yes can you please fix it?

Mechanic: I will put oil in the motor now.

Fan: Thank you so much!

Very Short Answer Type Questions

Question 1:
What does the phrase, “he ran as still as Water” mean?
Solution:
The phrase, “he ran as still as water” meant that it began to function smoothly.

Question 2:
What was troubling the talking fan?
Solution:
The talking fan was being troubled by lack of oiling on its various parts, disabling him from functioning smoothly.

Short Answer Type Questions

Find NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan below:

Question 1:
Why was all the ‘mystery’ spoilt?
Solution:
In the mystery of the talking fan, the poet Could hear the chatter of the fan, though she could not understand it. But Soon, the Scope to decode and comprehend it was lost as the fan’s motor was oiled by Someone. Thereafter, the talking fan became silent.

Question 2:
Who do you think or understand what the talking fan wished to convey?
Solution:
The talking fan seemed to be very noisily and continuously chattering. Perhaps, besides the poet the others could hear it too. Though the poet was curious, she never made an attempt to understand what the talking fan said.
Or perhaps before she could, the message was decoded by the person who attended to the needs of the fan by oiling its motor.

Extract Based Question

Find NCERT Solutions for Class 7 English Poem The Mystery of the Talking Fan below:

Directions: (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

I couldn’t quite hear what he said
And I hope it doesn’t matter
Because one day somebody oiled
His little whirling motor
And all the mystery was spoiled.

Question 1:
Why does the poet say, “I hope it doesn’t matter”?
Solution:
The poet was hoping that the fan’s chatter didn’t make much difference.

Question 2:
Who oiled the motor?
Solution:
The poem doesn’t indicate who oiled the motor, but it Surely wasn’t the speaker.

Question 3:
What was the connection between the motor and the fan’s Chatter?
Solution:
The lack of oil in the motor was responsible for the noise produced by the fan.

Question 4:
Who is the ‘he’ in the first line of the extract?
(a) The poet
(b) The mechanic
(c) The talking fan
(d) The mother
Solution:
(c) The talking fan

Question 5:
Why did the talking fan’s chatter come to an end?
(a) Somebody repaired the motor.
(b) The poet asked him to shut up.
(c) The fan fell on the ground.
(d) The poet left the house.
Solution:
(a) Somebody repaired the motor

Question 6:
Choose the synonym of the word ‘whirling.’
(b) Chatting (c) Obscurity (d) Story
Solution:
(a) Rotating

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here